Sebastianz55

Ауспух.

31/01/2009

Не мога да повярвам, че ми се случи. Споделям това с Вас шофьори, за да не бъдете и вие излъгани. Текстът по-долу на практика е жалбата ми към комисията за защита на потребителите, но не знам това до колко ще помогне.

На 23.01.2009, личният ми автомобил – Хонда Сивик, произведена 2001г, с рег. № С xxxx xx, претърпя технически проблем. Поради износване и корозия част от връзка между тръба и второ гърне на изпускателната ми система се счупи и започна да се влачи по платното.

Веднага потърсих “компетентна помощ” в лицето на най-близкия сервиз, кайто в случая се оказа на ъгъла на ул. Константин Величков и Стамболийски с рекламни пана “ASPO” на него.

В “сервиза” установиха проблема и започнаха да го отремонтират. По време на ремонта единият от двамата служители, физически намиращи се в сервиза, (които очевидно бяха с индийски произход), се приближи и ми каза, че според него проблемът бил в първото гърне и то трябвало да се отстрани.

Тъй като се грижа за технически изправното състояние на колата си се поинтересувах какво е приложението на това гърне, какво на практика налага неговото премахване и какви ще са последствията за колата. Обяснението беше, че то единствено шумаизолира, вече е твърде амортизирано и е на практика непотребно. Най-лесно и бързо било да се смени с тръба за изпускателната система.

След няколкоминутни въпроси какво друго може да се направи и какво ще са отраженията за автомобила въз основа на тази лъжлива (както по-късно установих) информация казах, че тогава е допустимо да се премахне “гърнето”.

След ремонта и оправяне на проблема направих инспекция където е ремонтирано, тъй като “майсторите” се намираха в канал и не виждах какво става под колата ми. Показаха ми тръбата, но не и сваленото, непотребно гърне. Тъй като професионално не съм запознат с изпускателните системи на автомобилите реших, че всичко е наред и напуснах сервиза.

На следващия ден, четвъртък 24.01.2009 година, след изминаване на приблизително 30 километра след ремонта, на таблото на автомобила светна лампата “check engine” предупреждаваща за някакъв проблем с двигателя. Тъй като не можех да отсъствам веднага от работа уговорих час в специализиран сервиз за Хонда, за петък – 30.01.09.

При посещение на сервиза в Петък (Сервизът на Омбре на ул. Димитър Пешев) се оказа, че от автомобила ми е бил премахнат изправно работещ катализатор, специфични за модела връзки, които го свързвът с изпускателната система и вероятно датчик, които се намира в самия катализатор. Като в същото време от вибрациите специфични за изпускателната система не е ясно кога може да се счупи част от нея, защото “меките” връзки от двете страни на катализатора са заменени от тръба.

В сервиза за Хонда ми обясниха, че казаното от “майсторите” на практика е лъжа и проблемите, които имам с автомобила са точно от това премахване. Уточниха, че цената на нов за колата ми е над 2000 лева.

Веднага се консултирах с втори сервиз (Хеед ауто на ул. Хан Кубрат, с които и преди съм работил по проблеми на личния ми автомобил) и те потвърдиха казаното от предходния специализиран сервиз за Хонда.

Съветът и от двата сервиза беше да се върна в “сервиза за ауспуси” на ъгъла на К. Величков и Стамболийски и да изискам обратно поставяне на всичките елементи, които са били премахнати от автомобила ми.

При посещение на сервиза същите служители обясниха, че наистина са премахнали катализатора (след като вече не можеха да отрекат), потвърдиха, че знаят за проблемите, които възникват от това за колата, но казаха, че това не е тяхна работа. Също потвърдиха, че са го продали същия ден – въпреки обясненията си, че той е напотребна част при първоначалното ми посещение. В общи линии ме изгониха след като не можех да направя нищо за да възстановя откраднатите елементи.
Въпреки това имаха наглостта да ми предложат да си сложат втора ръка друг (неоригинален) срещу цена от 10 лева за катализатора и още 20лв за труда!?

На практика се оказва, че бях излъган и ограбен от “сървиза за ауспуси”. Те ме подведоха за това какво правят, измамиха ме за това на практика какво се случва и в последствия умишлено са компрометирали изправната работа на автомобила и са продали част от него без мое знание и още по-малко съгласие. Част, която има значителна финансова стойност заради своята специфика и преназначение.

Въз основа на това същия ден, Петък, отидох в най-близкия полицейски участък на 3-то РПУ и подадох жалба.

Обръщам се към Вас с молба да проверите работата на този “сървиз” и да ми окажете седействие ако е възможно да ми бъдат възстановени щетите (по един или друг начин) след като се знаят причинителите за тях и умисълта зад деянието им – нарушаване на целостта на движима собственост, кражба чрез измама.

С уважения,
Костантин Стамболов

There are 9 comments in this article:

 1. 1/02/2009ssk say:

  A така! Дай им да се разберат и то по правен ред. :)

 2. 1/02/2009Bobi say:

  Не знам дали знаеш, но свалените катализатори съдържат определени количества родий и платина. Много от сервизите продават така наречените “непотребни” катализатори на фирми, пращащи ги в Германия където се .изкупуват. На парче в България се изкупуват на цена от 80 до 120 лева, ако е прах (нарязан катализатор) може да стигне и до 150. Катализатора който са ти преложили е тип остатачен продукт от такъв с изваден “прах”. Това бяха цените доскоро, имах познат в този бизнес. Лошо са те извозили. Затова – следващият път винаги с 1 наум.

 3. 1/02/2009Ирина Марудина say:

  Че на мен това си ми изглежда като да не е за КЗП, а направо за полицията – това си е измама!

  Аз бих пуснала жалба директно там.

 4. 2/02/2009bilkata say:

  Дано има някакъв резултат от жалбата и от РПУ-то да свършат също някаква работа :( Тези мошеници заслужават пълно разчепкване. Пиши и в НАП да им спретнат една ревизийка, едва ли са ти дали касов бон за “услугата” ;)
  Позволих си да дам линк към историята ти в един автомобилен форум, http://forum.bgdriver.info Ако максимално много шофьори научат, че в този сервиз са измамници, това ще им е най-доброто наказание :)

 5. 2/02/2009Sebastianz55 say:

  Благодаря хора.
  Да, писах жалба в полицията та да видим.
  За НАП не се бях сетил но и там ще пробвам.

 6. 2/02/2009gamar say:

  Кофти си се прецакал, но добре, че не оставяш нещата така. Успех и дано им разгонят фамилията, само да ти обърна внимание да си прегледаш датите в жалбата, че има такива (24.02.2009) в бъдеще време ;)

 7. 2/02/2009Sebastianz55 say:

  Благодаря за отблязването. Коригирах го в поста. В оригиналната жалба разчитам, че логическата връзка “на следващия” ден ще коригира нещата.

 8. 3/06/2009Antoinette say:

  Какво е развитието на историята? Беше ли раздадена справедливост?

 9. 7/06/2009Sebastianz55 say:

  Не, отбелязани бяха нарушения (уж), но нищо повече. Справедливост у нас няма.

Write a comment: